Prishtinë, Kosovë

Suharekë, Kosovë

+383 49 300 199

+383 49 300 656

E Hënë - E Shtunë, 9:00 - 18:00

Dëmtuesit

Milingonat

 • Milingonat marangoz
 • Milingonat e shtëpisë me erë
 • Milingonat e trotuaritÇfarë është një milingonë?

Milingonat janë insekte sociale që i përkasin rendit të insekteve të njohura si “Hymenoptera”. Ky është i njëjti rend që përmban bletët dhe grerëzat. Problemet e milingonave janë të vështira për t’u përballur me pronarët e shtëpive, sepse ato jetojnë në komunitete të mëdha.

 

Milingonat në shtëpi varen nga njëra-tjetra për mbijetesën e të gjithë kolonisë. Kolonitë e milingonave priren të formojnë fole nëntokësore të përbëra nga dhoma dhe tunele ndërlidhëse.

 

Këtu milingonat ruajnë ushqimin, vendosin vezë dhe mbajnë çerdhe. Mund të ketë dhjetëra mijëra milingona në një koloni të vetme. Mund të ketë gjithashtu disa koloni që banojnë në tokë ose peizazh që rrethon një pronë. Për këtë arsye, milingonat mund të jenë një dëmtues veçanërisht i vështirë për t’u çrrënjosur.

 

 

 

Pse i kam ato?

Të gjitha milingonat ndajnë një detyrë kryesore: të mbrojnë dhe të kujdesen për koloninë. Kjo do të thotë se ata kanë nevojë për ushqim, lagështi dhe strehim. Ka shumë të ngjarë të gjeni milingona në kuzhinë ose të pushtojnë pronën tuaj diku tjetër kur ato kërkojnë ushqim. 

 

Pasi këta foragjerë të gjejnë dhe krijojnë një burim ushqimi, milingonat do të prodhojnë një gjurmë aromatike (me anë të feromoneve). Kjo është arsyeja pse shpesh do të shihni milingona, që marshojnë përpara dhe mbrapa përgjatë një linje me pak ose aspak devijim.
A janë të rrezikshme?

Shumica e llojeve të milingonave që trajtohen ndahen në një ose dy kategori: dëmtues të bezdisshëm ose insekte që shkatërrojnë drurin (të tilla si milingonat marangoz). 

 

Milingonat janë vërtet të forta. Ata kanë aftësinë të mbajnë midis 10 dhe 50 herë peshën e tyre trupore.

 

Milingonat nuk kanë mushkëri. Për shkak të madhësisë së tyre të vogël, milingonat nuk kanë vend për një sistem kompleks të frymëmarrjes si gjitarët. Në vend të kësaj, ata kanë mënyrat e tyre të frymëmarrjes për të ndihmuar transportin e oksigjenit rreth trupit të tyre.Insektet pickuese

 • Rriqrat e Qenit Amerikan
 • Çimkat e shtratit
 • Këmbët e zeza
 • Rriqrat e qenve kafe
 • Pleshtat
 • Rriqrat Lone Star
 • Mushkonjat
 • RriqratÇfarë është një rriqër (insekt pickues)?

Rriqrat janë anëtarë të familjes së insekteve ‘Ixodidae’. Ata janë parazitë të jashtëm që ushqehen me gjakun e kafshëve si minjtë, drerët, dhelprat, rakunët dhe lepujt. Rriqrat paraqesin shqetësime serioze shëndetësore pasi dihet se ato bartin dhe transmetojnë sëmundje te njerëzit dhe kafshët shtëpiake.

 

Në shumë pjesë të vendit, rriqrat mund të gjenden duke pritur për një mikpritës në zona të pyllëzuara dhe të mbipopulluara, bar të gjatë dhe shkurre. Ekzistojnë 4 lloje kryesore të rriqrave në të gjithë Maryland, Washington DC dhe Virginia. Këto janë rriqrat e qenit amerikanë, rriqrat me këmbë të zeza (ose “Kiqrat e drerit”), rriqrat e qenit të murrmë dhe rriqrat e Lone Star. Secila prej tyre ndryshon në pamje dhe rrezik, siç mund ta shihni më poshtë.

 

Llojet e rriqrave në Maryland, Uashington DC dhe Virxhinia:

 

RRIQRI AMERIKAN I QENIT

I njohur për strehën e baktereve përgjegjëse për shkaktimin e sëmundjeve te njerëzit, si ethet me njolla në Malin Rocky.

 

RRIQRI I DRERIT.

Zakonisht quhet si rriqri i “Drerit” dhe njihet për aftësinë e tij për të transmetuar sëmundjen Lyme, anaplazmozën, babeziozën njerëzore, encefalitin Powassan dhe më shumë.

 

RRIQRI I QENIT KAFE

Preferohen qentë pritës, por mund të ushqehet me njerëzit. Mund të veprojë si një vektor për ethet me njolla (RMSF), ethet Boutonneuse dhe disa sëmundje të shkaktuara nga rriqrat tek qentë.

 

RRIQRI LONE STAR

Të njohur për kafshimin e njerëzve dhe shkaktimin e skuqjeve rrethore, ata dihet se veprojnë si një vektor për sëmundje të ndryshme si Tularemia, virusi Heartland, virusi Bourbon dhe sëmundja e skuqjes së lidhur me rriqrat jugore (STARI).

 

Buburrecat

Cilat lloje të buburrecave janë problem?

Banimi i njeriut është i lidhur me 30 nga 4000 lloje të buburrecave në botë, por vetëm katër lloje janë ato që ne do t’i quajmë dëmtues. Ata janë:

 

Buburreci amerikan (Periplaneta Americana)

Buburreci gjerman (Blattella Germanica)

Buburreci oriental (Blatta Orientalis)

Buburreci aziatik (Blatella Asahinai)– Llojet e Buburrecave 1. Buburreci amerikan

Ngjyra: Kuqe-kafe

 

Shenjat dalluese: Skajet me ngjyrë të hapur në trup; krahët duken më të gjatë se trupi

 

Gjatësia: Mjaft e madhe në 1 deri në 1 ½ inç

 

Habitati: Preferon zona të ngrohta dhe me lagështi. Kur ndodhen brenda shtëpive, ato shpesh gjenden në bodrume, kanalizime dhe zona të tjera që mbajnë lagështi.

Kacabu amerikan në mur

 

 1. Buburreci gjermanë

Ngjyra: Kafe e çelur/E nxirë

 

Shenjat dalluese: Vija të errëta për së gjati në kokë

 

Gjatësia: Mjaft e vogël nga 1/4 deri në 5/8 inç

 

Habitati: Preferon të jetojë në çarje të vogla brenda kuzhinave, banjove dhe zonave të tjera ku është e pranishme lagështia. Kur infektimet janë shumë të këqija, ato mund të gjenden në të gjithë shtëpinë.

 

Buburrecat gjermanë mendohet të jetë një nga speciet më pushtuese të buburrecave të njohura nga njeriu. Ato janë speciet më të zakonshme të buburrecave që gjenden në shtëpi, apartamente dhe objekte të shërbimit ushqimor. Ata janë një nga dëmtuesit më sfidues të njohur për industrinë e kontrollit të dëmtuesve. Të gjendur në pothuajse çdo lloj strukture ose ndërtese ku njerëzit jetojnë ose punojnë, ata janë bërë mjaft të aftë për t’u përshtatur me mjediset që ndryshojnë vazhdimisht. Ata janë autostopistë të aftë, mbarështues jashtëzakonisht pjellorë dhe mund të tolerojnë shumë trajtime të kontrollit të dëmtuesve.

 

Buburreci gjermanë femër mund të mbajë deri në 40 vezë në të njëjtën kohë, duke prodhuar deri në tre ose katër breza në një vit të vetëm. Në mënyrë të vetme, buburreci gjermanë mund të prodhojë infektime të përmasave të larta në vetëm 3 muaj.

 

 1. Buburreci Oriental

Ngjyra: E zezë/E zezë me vaj

 

Shenjat dalluese: Në pamje të parë, duket se është pa krahë

 

Gjatësia: Mjaft e madhe në 1 inç

 

Habitati: Preferon zona të errëta dhe me lagështi. Kur ato bëhen problem në shtëpi, ato shpesh gjenden pranë kanaleve të kanalizimeve, tubacioneve dhe bodrumeve të lagështa. Nën verandat ose brenda hapësirave të zvarritjes janë vende të tjera ku mund të gjeni këtë lloj buburreci.

 

Mizat

Çfarë është një mizë?

Mizat janë insekte të rendit ‘Diptera’ dhe kanë një palë krahë të vetëm. Nga shumë lloje të mizave, tre më të hasura nga këta dëmtues janë:

 

Fly Fly ose Bottle Fly

Të rriturit janë të gjatë rreth 1/8-5/8 inç (4-16 mm), madhësia e një mize shtëpie ose pak më e madhe. Larvat e pjekura janë rreth 3/8-7/8 e një inç (9-22 mm) të gjata. Ata kanë pjesë të gojës sfungjerë; antenat janë me pupla, të paktën në dy të tretat e poshtme. Larvat janë pa sy, pa këmbë, të ngushtuara nga segmenti i pasmë i madh dhe i rrumbullakosur në kokë, i cili është një palë grepa të errët. Të rriturit janë pjesërisht ose tërësisht blu metalike, jeshile ose bronzi të shurdhër, ndonjëherë të zeza. Larvat janë të verdhë të zbehtë në të bardhë.

 

 

 

Mizat e frutave

Të rriturit e mizave të vogla të frutave dhe mizave uthull janë rreth 1/8 e inçit (3-4 mm) të gjata, duke përfshirë krahët. Mizat e vogla të frutave të rritura kanë antenë dhe shpon me pendë; krahë me buzë të trasha të përparme, të kryqëzuara në dy vende. Larvat e pjekura janë rreth 1/4-3/8 e inçit (7-8 mm) të gjata, pa sy, pa këmbë dhe të ngushtuara nga pjesa e pasme e madhe e rrumbullakosur deri tek çifti i grepave të errëta të gojës në fundin e “kokës”. Të rriturit janë ngjyrë kafe në të verdhë ose kafe të zezë; sytë zakonisht të kuq të ndezur. Larvat janë pothuajse të bardha, përveç grepave të gojës që janë të zeza dhe majave të poreve të frymëmarrjes abdominale të cilat janë të verdha.

 

 

 

Mizat e shtëpisë

Miza e rritur e shtëpisë është rreth 1/8-1/4 e inçit (4-7,5 mm) e gjatë, femra më e madhe se mashkulli. Larva e pjekur është rreth 1/4-3/8 e një inç të gjatë (7-10 mm). Fytyra e të rriturve ka 2 shirita prej kadifeje, argjendi sipër dhe ari poshtë; kraharori ka 4 vija të ngushta; asnjë njollë e zbehtë pas kokës ose majës së pasme të kraharorit; anët e barkut zakonisht janë të zbehta; pjesët e gojës me sfungjer. Larva është pa sy, pa këmbë, e ngushtuar nga pjesa e pasme në kokë, e cila është një palë grepa të errët. I rrituri është gri i shurdhër. Larva ka ngjyrë kremi dhe me pamje të yndyrshme.

 

 

 

Mizat e grupeve

Mizat e grumbulluara të rritura, të cilat janë pak më të mëdha se mizat e zakonshme të shtëpisë, variojnë në madhësi nga 3/8 deri në 1/2 inç të gjatë. Ata janë të zinj me qime të shkurtra, të verdha në kraharor dhe krahë që mbivendosen ndërsa pushojnë. Vezët dhe larvat e mizave të grumbulluara shihen shumë rrallë pasi ato depozitohen në tokë pranë strofkave të krimbave të tokës. Më pas larvat ushqehen me krimbat e tokës.

 

Mizat e grumbulluara konsiderohen si një dëmtues i bezdisshëm pasi mbijetojnë dimrin duke hipur në letargji brenda boshllëqeve të mureve dhe papafingo brenda shtëpive tona dhe ndërtesave të tjera. Ata hyjnë përmes çarjeve në themel,  papafingo, boshllëqeve në muret e jashtme dhe hapjeve të tjera të vogla në vjeshtë kur temperaturat fillojnë të bien. Ato janë kryesisht të fjetura gjatë dimrit, por mund të shfaqen në ditët e ngrohta dhe me diell të dimrit, kur disa nga mizat mund të bëhen aktive.

 

 

 

Miza e thatë

Mizat e thata, variojnë nga 1/5 deri në 1/6 e një inç në gjatësi. Ato kanë ngjyrë të errët ose gri dhe nën zmadhimin e dorës, mizat e thata shihen të kenë një trup të mbuluar me flokë të turbullt, me krahë të mëdhenj horizontalë. Mizat e thata bëjnë fluturues të varfër. Ata kanë një rrugë fluturimi të shkurtër dhe të tërbuar dhe në rastin më të mirë janë në gjendje të mbulojnë vetëm disa këmbë. Mizat e thata i vendosin vezët e tyre në lëndën e lagështi organike që grumbullohet brenda kanaleve të kanalizimeve, në tubacionet e tejmbushjes dhe në depozitat e mbeturinave. Larvat janë afërsisht 3/8 e inçit të gjata, pa këmbë dhe si krimba. Megjithëse mizat e thata nuk kafshojnë, ato mund të bëhen telash ndërsa popullsia e tyre rritet.

 

Pushtuesit e rastit

Pushtuesit e rastit janë insektet dhe artropodët e tjerë që hyjnë në mënyrë sporadike në struktura, ndonjëherë në numër të madh. Deri më tani, problemi më i zakonshëm me pushtuesit e rastit është se ata bëhen një problem i bezdisshëm. Disa mund të kafshojnë, mashtrojnë, nxjerrin aromë të keqe, dëmtojnë bimët, njollosin orenditë e brendshme dhe dëmtojnë pëlhurat. Edhe pasi të kenë vdekur, problemi mund të vazhdojë. Trupat e insekteve të ngordhura mund të tërheqin dëmtues të tjerë që ushqehen me to, dhe trupat, lëkurat e derdhura, sekrecionet dhe feçet e insekteve mund të shkaktojnë reagime alergjike dhe të shkaktojnë astmë.

 

Pavarësisht nëse janë insekte, marimangat apo artropodët, pushtuesit e rastësishëm zakonisht jetojnë dhe riprodhohen jashtë. Ata pushtojnë strukturat kur kushtet e brendshme janë më të mira për ta sesa kushtet e jashtme. Është e rëndësishme të njihen kushtet që nxisin pushtimet e dëmtuesve të padëshiruar. Ndryshimi i kushteve mjedisore mund t’i bëjë strukturat jo mikpritëse për dëmtuesit dhe është një komponent i rëndësishëm i menaxhimit të integruar të dëmtuesve.

 

Më poshtë janë renditur disa nga pushtuesit tanë më të zakonshëm të rastit:

 

Buburreci Box Elder

Buburreci i qilimave

Centipedes

Marimangat e tërfilit

Kriketat

Earwigs

Mollëkuqe

Mijëkëmbësh

Peshku i argjendtë

Merimangat

Bishta pranverore

Buburreci StinkBrejtësi

 

Çfarë janë brejtësit?

Brejtësit (ose “Rodentia” për t’u dhënë atyre titullin e tyre të duhur) janë gjitarë që karakterizohen nga dy prerës të cilët duhet të mbahen të shkurtër duke gërryer ndërsa rriten vazhdimisht. Ndër brejtësit më të njohur dhe më të zakonshëm janë:

 

Minjtë

Minjtë e mëdhenj (Rats)

Ketrat

 

Nga ata, brejtësit më të zakonshëm që gjenden në një pronë janë minjtë dhe Rats dhe të dyja speciet konsiderohen si brejtës komensal, që do të thotë se ata kanë një marrëdhënie të pazakontë me njerëzit që i shtyn ata të ndajnë tryezën. Rats janë përgjithësisht më të mëdhenj se minjtë dhe mund të rriten deri në 18 inç të gjatë, duke përfshirë bishtin dhe minjtë janë rreth 7 ½ inç të gjatë, duke përfshirë bishtin. Brejtësit, si minjtë dhe Rats, janë një problem i zakonshëm i dëmtuesve për pronarët e shtëpive dhe bizneset e Uashington DC, veçanërisht gjatë sezonit të dimrit.

Brejtësi

Çfarë janë brejtësit?

Brejtësit (ose “Rodentia” për t’u dhënë atyre titullin e tyre të duhur) janë gjitarë që karakterizohen nga dy prerës të cilët duhet të mbahen të shkurtër duke gërryer ndërsa rriten vazhdimisht. Ndër brejtësit më të njohur dhe më të zakonshëm janë:

 

Minjtë

Minjtë e mëdhenj (Rats)

Ketrat

 

Nga ata, brejtësit më të zakonshëm që gjenden në një pronë janë minjtë dhe Rats dhe të dyja speciet konsiderohen si brejtës komensal, që do të thotë se ata kanë një marrëdhënie të pazakontë me njerëzit që i shtyn ata të ndajnë tryezën. Rats janë përgjithësisht më të mëdhenj se minjtë dhe mund të rriten deri në 18 inç të gjatë, duke përfshirë bishtin dhe minjtë janë rreth 7 ½ inç të gjatë, duke përfshirë bishtin. Brejtësit, si minjtë dhe Rats, janë një problem i zakonshëm i dëmtuesve për pronarët e shtëpive dhe bizneset e Uashington DC, veçanërisht gjatë sezonit të dimrit.Insektet thumbuese

Çfarë janë insektet thumbuese?

Ka shumë lloje të insekteve thumbuese që variojnë nga bleta e dobishme dhe grerëza parazitare, deri te grerëza pushtuese evropiane e letrës. Disa nga speciet kryesore të gjetura janë:

 

 • Grerëza me fytyrë tullac – Punëtorët janë rreth 5/8-3/4+ inç (15-20+ mm) ose më të gjatë; mbretëreshat janë 3/4+ in (20+ mm) të gjata. Ata ndërtojnë fole të mbyllura prej letre, gri, ajrore. Grerëza me fytyrë tullac është kryesisht e zezë me një model karakteristik të bardhë mbi pjesën më të madhe të fytyrës së tij, prandaj emri i tij i zakonshëm, “Baldfaced”. Foletë e grerëzave me fytyrë tullace mund të gjenden në pemët e afërta, oxhaqet, nën strehë ose foletë pas mureve, në hambarë, papafingo dhe struktura të tjera.

 

 

 

 • Bleta Carpenter – Të rriturit janë rreth 1/2 deri në 1 inç (12,5-25 mm) të gjatë dhe të fortë. Për shkak të madhësisë së tyre, bletët zdrukthëtarë shpesh ngatërrohen me bletët e vogla. Kur identifikohen siç duhet, bletët marangoz mund të dallohen nga barku i tyre i shndritshëm, i zi dhe helikopteri ose modeli i fluturimit “rri pezull”. Bleta e rritur femër marangoz do të përdorë pjesët e saj të gojës që përtypet për të hapur vrima në dru (rreth diametrit të një qindarke) ku ajo do të kthehet në kokërr dhe do të krijojë një dhomë afërsisht 5-8 inç të gjatë në të cilën do të vendosë vezët e saj.

 

 

 

 • Vrasësi lindorë Cicada (Eastern Cicada Killer) – Të rriturit, me pothuajse 2 inç në gjatësi, njihen si një nga speciet më të mëdha të grerëzave që gjenden. Shpesh ngatërrohet me grerëzat, grerëza vrasëse e Cicada është një grenzë parazitare e vetmuar. Të rriturit janë të mëdhenj, të zinj në kafe të kuqërremtë me vija të verdha në bark. Edhe pse vrasësi mashkull i cikadës nuk mund të thumbojë, homologu femër është i aftë. Grerëza femër vrasëse e cikadës do të gjuajë për cikada, do t’i paralizojë ato me thumbin e saj dhe do t’i fusë në një vrimë në tokë ku do të vendosë vezët e saj për t’u zhvilluar. Cikada e paralizuar do të mbetet si ushqim për larvën në zhvillim.

 

 

 

 • Grerëzat evropiane të letrës – Grerëzat evropiane të letrës për të rriturit janë mjaft të vegjël me gjatësi rreth 15 mm. Grerëza evropiane e letrës zakonisht ngatërrohet me xhaketën e verdhë, pasi të dyja duken në ngjyrë të zezë me shenja të verdha (si vija) në trup. Një karakteristikë dalluese e grerëzës së letrës është foleja e saj e hollë, e mprehtë dukshëm e “belit” dhe e përmbysur në formë ombrellë. Foletë e grerëzave prej letre mund të gjenden nën strehë, pas hapjeve të papafingo, brenda dritave të jashtme, skarave me qymyr ose gaz dhe zona të tjera të mbyllura. Në pushim, grenza e letrës do t’i mbajë krahët e saj mbi trup në një kënd të përafërt 45 gradë.

 

 

 

 • Xhaketë e verdhë (YellowJacket) – Punëtorët e rritur kanë gjatësi 3/8-5/8 inç (10-16 mm), në varësi të specieve; mbretëreshat janë 25% më të gjata. Xhaketat e verdha janë përgjithësisht me ngjyrë të zezë me shenja të verdha në trup. Xhaketat e verdha preferojnë të bëjnë fole në tokë, duke bërë një fole kartoni letre me shtresa të shumta dhe qindra qeliza individuale. Foleja përfundimisht ka 30-55 ndarje të rrethuara nga një mur letre. Ato mund të gjenden gjithashtu duke folezuar në papafingo, pas mureve, brenda pemëve të zgavra, hambarëve, në mure mbajtëse dhe peizazhe të tjera. Në pushim, krahët e xhaketës së verdhë janë palosur për së gjati përgjatë trupit.Dëmtuesit e produkteve të ruajtura

Brumbujt e cigareve

Brumbujt e farmacisë

Brumbujt e vaktit indian

 

Çfarë janë brumbujt e cigareve?

Ashtu si brumbulli i farmacisë, brumbulli i cigareve është një tjetër dëmtues i zakonshëm i produktit të ruajtur. Në rajonin tonë ato janë më të zakonshme në muajt e vjeshtës dhe të dimrit. Siç nënkupton edhe emri i tyre, brumbulli i cigareve është një dëmtues i duhanit të tharë.

 

Këta dëmtues ushqehen gjithashtu me produkte të ruajtura që gjenden në shtëpi. Një brumbulli i rritur i cigareve ka ngjyrë të verdhë në kafe të kuqe dhe është rreth 1/10 inç i gjatë. Në formë ovale, ky dëmtues duket i kërrusur sepse koka e tij është e përkulur poshtë.

 

Një brumbull i cigareve femër mund të lëshojë deri në 100 vezë në produktet ushqimore nga të cilat do të ushqehen larvat. Pak më të vogla se brumbulli i rritur, larvat janë në ngjyrë të bardhë kremoze dhe kanë një formë si krimbi.

 

Koha e zhvillimit nga veza në të rritur është gjashtë deri në tetë javë dhe të rriturit jetojnë dy deri në katër javë. Larvat ushqehen me një shumëllojshmëri ushqimesh për kafshët shtëpiake, duke përfshirë ushqime të thara dhe të përpunuara si drithëra, makarona, rrush të thatë, oriz, fara dhe madje edhe helm për kacabu.

 

Brumbujt e cigareve ndonjëherë ushqehen me mbushje mobiljesh dhe aranzhime të thata me lule gjithashtu. Ata preferojnë temperaturat mbi 65 gradë Fahrenheit dhe zonat me ndriçim të ulët. Brembujt e cigareve duken të ngjashme me brumbujt e farmacive me dy përjashtime:

 

Brumbulli i cigares ka antena të dhëmbëzuara. Antenat e brumbullit të farmacisë janë të lëmuara dhe përfundojnë në një klub 3 segmentesh.

 

Mbulesat e krahëve të brumbullit të cigareve janë të lëmuara. Krahët e brumbullit të farmacisë kanë një pamje të rreshtuar dhe të strijuar.Çfarë janë brumbujt e farmacisë?

Brembujt e farmacive konsiderohen si dëmtues të qilarit dhe zakonisht infektojnë një shumëllojshmëri të gjerë ushqimesh, duke përfshirë ato të bëra nga produkte të thara bimore ose shtazore. Me ngjyrë të kuqërremtë në kafe, brumbulli i farmacisë është në formë ovale dhe është rreth 1/8 inç i gjatë.

 

Brumbulli i farmacisë mori emrin e tij nga tendenca e tij për t’u ushqyer me barna farmaci.

 

Përveç barnave, brumbujt e farmacive shpesh ushqehen me erëza, fara, ushqime të thata për kafshët shtëpiake, bukë dhe produkte të tjera mielli, duke përfshirë drithërat, biskotat, përzierjet e thata dhe miellin.

 

Bumbujt ndonjëherë ushqehen me sende jo ushqimore si leshi, lëkura, libra, objekte druri dhe madje edhe fletë kallaji ose alumini. I gjithë cikli i jetës së një brumbulli të farmacisë zgjat rreth dy deri në shtatë muaj.

 

Në përgjithësi, brumbulli do të shkaktojë pjesën më të madhe të dëmtimit të tij në fazën e larvës. Një brumbull femër në farmaci do të lëshojë deri në 100 vezë në burimin e saj ushqimor. Për rreth katër deri në njëzet javë, larvat e vogla dhe të bardha gërmojnë ushqimin dhe e konsumojnë atë përpara se të ndërtojnë një fshikëz dhe të pupëzohen brenda një periudhe prej 12 deri në 18 ditë.

 

Brumbujt e farmacive mund të dallohen nga brumbujt e cigareve nga antenat e tyre të lëmuara që përfundojnë në një klub 3 segmentesh dhe mbulesat e tyre të krahëve me shirita.

 

Çfarë është brumbulli i vaktit indian?

Janë dëmtues të produkteve ushqimore të ruajtura që hasen shpesh në zonën tonë. Si të rritur, kanë krahë dhe fluturojnë, me trupa që variojnë nga 1/2 deri në 5/8 e një inç në gjatësi. Brumbujt e ushqimit indian të rritur identifikohet më lehtë nga një model karakteristik i krahëve ku gjysma e pasme e krahëve është qartësisht me ngjyrë kafe të kuqe ose bronzi.

 

Brumbulli i vaktit indian e fillon ciklin e tyre jetësor si vezë të vendosura nga femrat direkt në ose brenda paketimit të produkteve ushqimore. Vezët çelin në larva që ngjajnë me vemjet e vogla, të bardha kremoze, por që janë më krimba me kokë dhe trup kafe që ndonjëherë mund të ketë ngjyrë rozë ose jeshile në varësi të asaj me të cilën ushqehen.

 

Dëmtimi i produkteve ushqimore të ruajtura shkaktohet nga larvat që rrotullojnë fijet e mëndafshta ndërsa ushqehen dhe zvarriten, duke lidhur kështu grimcat e ushqimit së bashku. Larvat ushqehen me produkte të tilla ushqimore si fruta të thata, qumësht pluhur, miell misri, miell, rrush të thatë, kumbulla të thata, arra, çokollatë, fara zogjsh, ushqim të thatë për qen dhe mace, ushqim peshku, krisur graham, makarona, etj.

 

Këta dëmtues të bezdisshëm morën emrin e tyre nga entomologu pionier Asa Fitch, i cili vuri në dukje se larvat pushtojnë depot e miellit të misrit, i cili atëherë quhej vakt indian.Insektet që shkatërrojnë drurin

Çfarë janë termitet?

Termitet nëntokësore lindore janë insekte të vogla, ushqimore që jetojnë në koloni të mëdha shoqërore. Ata ushqehen me mbeturinat e celulozës që gjenden në mbeturinat e gjetheve, druri, dheu dhe plehrat. Mendohet se ka rreth 4,000 lloje termitesh, ku rreth 10% e tyre konsiderohen si dëmtues për shkak të dëmtimeve serioze që mund t’i shkaktojnë drurit dhe ndërtesave me kornizë druri.

 

Termitët nëntokësorë lindorë jetojnë në koloni nën tokë dhe janë ndër speciet më të përhapura të termiteve që gjenden në pjesën lindore të vendit. Ata konsiderohen si një dëmtues që dëmton drurin dhe do të përbëjnë mbi 5 miliardë dollarë në riparimet e dëmeve në shtëpitë amerikane këtë vit.Pse i kam ato?

Termitet jetojnë në tokën rreth shtëpisë tuaj. Ata e kalojnë pjesën më të madhe të kohës duke kërkuar për materialin celuloz që gjendet në materialin bimor të ngordhur, lëndën drusore të rënë dhe mbeturinat e tjera të drurit. Nuk është e pazakontë që të zbulohen termitet në mbulesën që rrethon shtëpinë tuaj ose në një grumbull druri aty pranë.

 

Kur kushtet e tokës janë optimale për aktivitetin e termiteve, kolonitë mund të zhvillohen në afërsi të themelit të shtëpisë tuaj.

 

Kur termitet nëntokësore kërkojnë ushqim, ata shpesh hyjnë në shtëpi përmes çarjeve të vogla në themel, shumë prej të cilave janë nën sipërfaqen e tokës. Pasi të hyjnë brenda, ata vazhdojnë kërkimin e ushqimit deri sa të gjendet druri. Ky burim ushqimi mund të jetë çdo lëndë druri strukturore pas mureve dhe tavaneve ku termitet janë të vështirë për t’u zbuluar. Në shumë raste, problemi i termiteve do të qëndrojë i pazbuluar për muaj, apo edhe vite.

 

Llojet kryesore:

 

Termite nëntokësore

Termitet